col-12 col-sm-4 text-center align-self-center

Curiozitati

 
 
 
 

Care sunt efectele atunci cand un magazin si o aroma sunt puse laolalta?

Potrivit cercetatilor lui Lindstrom (2009), o imagine imbinata cu un miros compatibil acesteia este mai bine perceputa si retinuta. De asemenea, in 2008, Osterberg a afirmat ca un miros poate avea un impact puternic asupra ambientului, precum si asupra starii de spirit si comportamentului uman, atunci cand este asociat cu un anumit serviciu, spatiu sau situatie. Astfel, conform studiilor, simtul olfactiv ne poate influenta puternic. Insa aceasta influenta are loc doar atunci cand un anumit miros trezeste amintirea unui obiect.
Cercetatorii care au efectuat anumite studii in sprijinul industriei de vanzari de parfumuri au ajuns la cateva concluzii interesante. Un studiu a aratat ca 84% dintre cei testati au fost mai predispusi sa faca o achizitie, sau cel putin, sa creeze o conexiune cu produsele – incaltaminte, in acest caz – atunci cand aerul din magazin era parfumat. Un impact pozitiv asupra comportamentului cumparatorilor si o crestere a nivelului de satisfactie si placere rezultate in urma cumpararii au fost observate, in special, atunci cand mirosul a fost combinat cu muzica ambientala.

Astfel, atat mirosul, cat si sunetele pot constitui stimuli slabi sau puternici in determinarea comportamentului cumparatorului. In 2005, Spangenberg a descoperit ca, atunci cand aromele si muzica ambientala sunt complementare (de exemplu, muzica de Craciun combinata cu mirosuri specifice Craciunului), recenziile oferite magazinului sunt mai bune. Intr-un studiu efectuat intr-un cazino in 1995, Hirsch a aratat ca veniturile au fost cu 45% mai mari atunci cand aparatele de jocuri de noroc erau plasate in zone cu ambient parfumat, comparativ cu zonele fara parfum ambiental. Interesante descoperiri, nu-i asa?

Exista suficiente dovezi care atesta ca experienta oferita clientului este factorul decisiv in ce priveste succesul unei afaceri. Conform unui studiu (Walker, 2013), s-a estimat ca pana in anul 2020, experienta clientului va diferentia brandurile intre ele mai mult decat pretul si produsele. Un alt studiu, realizat de catre Synchrony Financial in 2015, a dezvaluit in urma unui sondaj cu peste 1000 de participanti ca mai mult de jumatate dintre cumparatori sunt dispusi sa plateasca un pret mai mare pentru experienta de cumparare cea mai placuta.

Deoarece clientii au din ce in ce mai multe variante cand vine vorba de alegerea unui brand, precum si preferinte clare in ce priveste interfata de interactiune si canalul de cumparare, retailerii trebuie sa adopte strategii eficiente atat online, cat si pentru spatiile fizice ale brandului.

Ce influenta au mirosurile asupra comportamentului uman?

Parfumurile care trezesc amintiri placute stimuleaza luarea deciziilor, imbunatatind experienta clientului.

Prezenta unui miros este, adeseori, un indicator al sigurantei sau al pericolului, al unui prieten sau al unui dusman. Mirosurile au puterea de a ne dirija comportamentul facand apel la subconstient si la instinctele primare. Din fericire, ne putem folosi de puterea mirosurilor si in mod constient, spre propriul avantaj.
Ironia sta, insa, in faptul ca majoritatea oamenilor subestimeaza puterea mirosurilor. Parfumurile pot evoca atat stari psihologice pozitive, cat si negative, iar asta in cateva fractiuni de secunda.
Din perspectiva evolutionista, un miros neplacut, ca acela al unui les, poate declansa instantaneu reactia de fuga. Un miros placut, insa, cum ar fi cel de lemn arzand sau cel al prajiturilor proaspat coapte, va declansa senzatia de siguranta, dorinta de a ne apropia de sursa mirosului si reactia primara „odihneste-te si digera” din creierul nostru.

Ce Arome Declanseaza Amintirea Experientelor Din Trecut?

In romanul „In cautarea timpului pierdut”, Marcel Proust descrie cum sunt corelate anumite mirosuri cu experientele din copilarie, pastrate in memorie prin engrame senzoriale in anumite retele neuronale. Proust reda cu insufletire cum revin in constiinta, la fel de intens, amintirile din copilarie demult uitate, atunci cand protagonistul sau inmoaie o madlena intr-o ceasca de ceai.

Cercetatorii au numit acest fenomen „Efectul Proust”. Amintirile din copilarie care sunt asociate cu anumite mirosuri raman in memorie pe tot parcursul vietii. Recent, Rachel Herz (Universitatea Brown), Haruko Sugiyama si colegii sai (Compania Kao, Japonia) au condus un studiu cu scopul de a identifica modul in care parfumul unui produs evoca amintiri emotionale si cum acesta influenteaza atractivitatea produsului in raport cu potentialii clienti.

Aboneaza-te La Newsletter,
afla ultimele noutati!

Aboneaza-te La Newsletter,<br>afla ultimele noutati!